Uuden kassajärjestelmän kilpailutus Fida secondhand-ketjulle vietiin maaliin luotettavan hankintakumppanin avulla
Avainsanat: järjestelmähankinta, Kassajärjestelmä

Fida secondhand teki kerralla valtavan digiloikan perinteisistä kassakoneista nykyaikaiseen kassajärjestelmään.

Vuonna 1927 perustettu Fida International ry on yksi Suomen suurimmista avustus-, lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestöistä.

Fida International rahoittaa työtään ylläpitämällä Fida secondhand -kierrätysmyymälöitä, jotka tarjoavat mahdollisuuden lahjoittaa tavaraa hyvään tarkoitukseen ja tehdä ainutkertaisia kierrätyslöytöjä. Kolmellatoista paikkakunnalla toimiva Fida-ketju pyörittää 8 miljoonan euron liikevaihtoa ja käsittelee yli 1,6 miljoonaa kiloa vaatteita vuosittain.

Laajaksi kasvanut myymäläverkosto toi mukanaan tarpeen päivittää toiminnot digiaikaan. Hankinnan kumppaniksi valikoitui riippumaton hankintakonsultti Rubic HR Finland Oy.

– Vanhat kassakoneet eivät enää ajaneet asiaansa. Halusimme ottaa myymälöissä käyttöön nykyaikaisen kassajärjestelmän ja tehdä kerralla suuren digiloikan, kertoo Fida Secondhand-ketjun johtaja Janne Jokisalo.

Tähän asti Fida-liikkeissä oli käytetty perinteisiä kassakoneita, jotka eivät mahdollistaneet toiminnan kehittämistä ja johtamista tehokkaasti tietoon pohjautuen. Ketjun sisäistä laskentaa tehtiin Excelissä.

Uuden kassajärjestelmän hankinta on haastava projekti varsinkin ensikertalaiselle. Siksi Fidassa haluttiin luotettava kumppani hankintaprosessin läpivientiin.

– Rubic HR oli selvä valinta, sillä meillä oli ennestään hyviä kokemuksia heidän kanssaan työskentelystä. Yhteiset hankkeet 10 vuoden aikana ovat osoittaneet, että voimme luottaa Rubicin osaamiseen ja puolueettomuuteen.

Jokisalon mukaan Rubic HR onnistui tehtävässään erittäin hyvin.

– Osaava projektipäällikkö Sanna Jankkari veti projektin maaliin asiantuntevasti ja määrätietoisesti. Hankintaprojektit tuppaavat laajenemaan ja venymään, mutta Jankkari luotsasi tiimiä eteenpäin ja vei hankkeen maaliin asti.

Rubicin avulla Fida secondhand pystyi kartoittamaan kassajärjestelmien tarjontaa ja löytämään sopivan järjestelmätoimittajan. Asiantuntevan avun kanssa päätös lopullisesta hankinnasta pysyi Fidan käsissä.

– Rubicin asiantuntemus auttoi vertailemaan järjestelmiä ja toimittajia. He osaavat tukea prosessissa, kysyä oikeat kysymykset ja voivat arvioida vastauksia meidän kanssamme. Me kuitenkin teemme lopullisen päätöksen itsenäisesti, ja heidän roolinaan on olla hankinnan vahva kumppani, Jokisalo toteaa.

Myös Rubicin vahva osaaminen sopimusehtojen muotoilun ja läpikäymisen parissa osoittautui Fidalle kullanarvoiseksi. ICT-alan sopimukset ja sanasto ovat koukeroisia, mutta Jokisalon mukaan Rubicin kanssa työskennellessä Fida secondhand voi luottaa siihen, että sopimukset ovat ajan tasalla.

”Rubic auttaa havaitsemaan mahdolliset karikot jo projektin aikana, huolehtii meidän eduistamme ja auttaa viemään projektin maaliin.”

– Suosittelen Rubicia lämpimästi. Olen nähnyt 20 vuoden aikana jos jonkinlaisia hankintaprosesseja. Järjestelmien kilpailutuksessa ja valinnassa on aina monenlaisia karikoita. Rubic auttaa havaitsemaan mahdolliset karikot jo projektin aikana, huolehtii meidän eduistamme ja auttaa viemään projektin maaliin.

Fidan myymälöiden uusi kassajärjestelmä on toiminut hyvin ja se on otettu ruohonjuuritasolla hyvin vastaan.

– Meillä on myymälöissä myös paljon vapaaehtoisia. Hiljattain kuulin, että eräs 73-vuotias vanha rouva opetteli käyttämään kassaa ja oli erittäin tyytyväinen siihen, miten kassajärjestelmä toimi. Tämä kuvaa hyvin sitä, miten suuren digiloikan otimme Rubicin avustuksella, Jokisalo kertoo.

Kansikuva: Fida secondhand
Teksti: Veera Kujansuu, Ite wiki

Mikko Roslakka