#rubicaamussa käsiteltiin hyvinvointia ja teknologiaa

Järjestyksessään kolmas Rubic-aamu pidettiin Pasilan Visiossa. Aiheena oli tietotyöläisten hyvinvointi ja sen kehittäminen. Aamupalalle oli kerääntynyt noin neljäkymmentä edustajaa liitto-, järjestö- ja yrityskentältä kuulemaan asiantuntijapuheenvuoroja hyvinvoinnin kehittämisestä, terveysteknologiasta ja unesta. Iodatan Petri Rajamäki toivotti kaikki tervetulleeksi alustamalla hyvinvoinnin kehittämisen tärkeydestä ja esittelemällä W-Factorin, Iodatan-konsernin uuden terveyden ja hyvinvoinnin mittaamiseen keskittyvän start-upin ja sovelluksen.

W-Factor-sovelluksen saa ladattua Google Play ja Apple Storeista, mutta sen saa käyttöön vasta jonkin organisaation kautta, esimerkiksi työsuhde-etuna, liiton jäsenyyden perusteella tai kanta-asiakkuuden osana. Tilaisuuden kävijöille sovellus kuitenkin annettiin koekäyttöön ja tilaisuuden materiaalit tullaan jakamaan sen viestintäkanavan kautta katsottavaksi jälkikäteen.

Ensimmäisen asiantuntijapuheenvuoron piti Garminin ja Muuvitin Juha Villanen. Juha teroitti lähipiirin tärkeyttä terveyteen liittyvien muutoksien tekemisessä: lapset ovat ehkä suurin vanhempien käyttäytymiseen ja valintoihin vaikuttava tekijä. Erilaiset sensorit ja hyvinvointiteknologia voi auttaa muutoksien tekemisessä, mutta tärkeää olisi tuoda mukaan yhä enemmän ihmisten lähipiiri. Terveyden kehittämiseen liittyvät palvelut toimivat yksinkertaisesti paremmin, jos perheet tuodaan mukaan kuvioon.

Seuraavana äänessä oli Unikulman Vesa Tuominen. Huono uni on länsimaiden vitsaus. Vesa on ollut tekemässä muutosta huippu-urheilijoiden, poliitikkojen ja valtavien organisaatioiden kanssa ja nähnyt käytännössä, miten unen korjaaminen vaikuttaa piristävästi valtiotason päätöksentekoon tai olympiatason kilpailutuloksiin.

Yrityspuolella parempi uni näkyy sekä parempina päätöksinä että aivan dramaattisesti myös sairauspoissaoloista. Sisäilmaongelmien ratkaiseminen työpaikalla on rahanhukkaa, jos työntekijät menevät työpaikalta ja lyövät pään tyynyy, joka on täysin homeessa. Vesan esitys oli täynnä hätkähdyttävää konkretiaa unen vaikutuksista ja mitä tietoa asiaan liittyy. Homeinen tyyny koskee esimerkiksi jokaista, joka ei ole viimeiseen kolmeen kuukauteen pessyt tyynyään. Tilaisuuden lopun keskusteluissa todettiinkin useamman ihmisen kanssa, että tänään muuten menevät petivaatteet pyykkiin.

Tilaisuuden viimeisen puheenvuoron piti Antti Akonniemi Kisko Labs Oy:stä. Kisko Labs on rakentanut useampia hyvinvointisovelluksia ja Antti valmentaa itse crossfittiä myös huippu-urheilutasolla. Anttikin puhui paljon mittaamisen hyödyistä ja myös ongelmista. Melkein mitä tahansa pystyy nykyään mittaamaan, mutta sillä ei vain välttämättä ole mitään merkitystä. Jos mittaustuloksia ei katso ja ajattele, niistä ei ole hyötyä muutoksen tekemistä varten.

Mittaamisen hyödyt ovat siinä, kun tuloksia alkaa ihmetellä ja ajatukset joutuvat askartelemaan sen parissa, mistä jokin kehityssuunta tai erityisen huono tai hyvä tulos johtuu. Antin mukaan käytöksen muuttaminen on se todellinen haaste ja tavoite. Pelkkä mittaustuloksien kerääminen ei vielä riitä, jos tavoitteena on kehittää sovelluksen käyttäjän hyvinvointia.

Kisko Labs on osakkaana W-Factorissa ja rakentamassa itse sovellusta. Antti esitteli hypoteesin, joka W-Factorin rakentamista on ohjannut: Jos ihminen saadaan pohtimaan hyvinvointiaan ja W-Factor tukee sen kehittämistä parempaan suuntaan, sovelluksen käyttäjä tulee voimaan paremmin. Kaikki lähtee ajatuksien herättämisestä ja tilanteen seuraamisesta. Kun tähän yhdistetään ammattilaisten tarjoama tuki, saadaan aikaan muutos parempaan.

Kiitos kaikille kävijöille Rubicin ja Iodatan puolesta. Toivottavasti saitte paljon ajateltavaa hyvinvoinnista ja sen kehittämisestä. Itse ainakin lähden ensimmäisenä nyt kohti tyynypyykkiä.

Jaakko Koivula, asiantuntija